Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@11:09:45 GMT

انتخابات شوراهای شهر و روستا و 2 چالش اساسی

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۹۵۲۵۹۱

انتخابات شوراهای شهر و روستا و 2 چالش اساسی

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، برگزاری نخستین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا در اسفند سال 1377 نخستین گام عملی در راستای اجرای اصل 7 قانون اساسی بود. قانونی که بر تشکیل نهادی برای اداره بهتر امور شهری تاکید دارد. پس از دو دهه از آغاز به کار شوراهای شهری و روستایی، برگزاری پنجمین دوره این انتخابات در 29 اردیبهشت امسال، با توجه به اهمیت روز افزون توسعه شهری و نقش شوراها در این توسعه اهمیت دوچندان می یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


با مرور کارنامه شوراهای اول تا چهارم به ویژه در کلان شهرها، می توان گفت شوراهای شهری در دو دهه گذشته همواره با چالش غلبه سیاست و طایفه گرایی بر تخصص در برخی مناطق کشور روبرو بوده اند. نتیجه این فرآیند دوری از کارکرد اصلی و تعریف شده شوراها، رشد ناهمگون و ناپایدار شهری در شهرهای بزرگ و سرعت پایین توسعه در شهرهای کوچک است.
حضور چهره های سیاسی و هنرمندان و ورزشکاران که در حوزه مدیریت شهری فاقد تخصص و تجربه اند، دیگر تهدیدی است که می تواند کارایی این شوراها را تحت تاثیر قرار دهد و از وظایف اصلی و تعریف شده خود دور کند. به باور صاحبنظران حضور جوانان متخصص و توجه ویژه به نقش زنان به عنوان نیمی از جمعیت ایران، از اولویت های مورد تاکید برای بهینه سازی نقش نهاد شوراها در فرآیند توسعه شهری است.
پژوهشگر ایرنا درباره بهبود کارایی شوراهای شهری، راهکارهای دوری از سیاست ورزی و نزدیکی به تخصص گرایی در این نهاد و چگونگی نظارت قانونی بر عملکرد شوراهای شهر و روستا، با «پروانه مافی» نماینده و عضو کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی به گفت وگو نشسته ، متن آن به این شرح است:

**ایرنا: کارایی شوراها به عنوان نهاد قانونی در اداره امور شهرها طی چند سال گذشته با انتقادهایی روبرو بوده است. این انتقادها تا چه اندازه به واقعیت عملکردی شوراها وارد است؟
**مافی: در سال های گذشته شوراهای شهر در کشور به ویژه در شهر تهران، به نوعی از رسالت اصلی خود خارج شده و از شورای شهر به شورای شهرداری تبدیل شده است. در نگاهی پژوهشی و سریع به مصوبات شورای شهر چهارم، می توان گفت بیش از 50 درصد مصوبات مربوط به فعالیت های شهرداری در حوزه عمران بوده است. چند درصد محدود این مصوبات فرهنگی بوده است که درباره چرایی کمبود مباحث و مصوبات فرهنگی در شورا بحث های متعددی می توان داشت.
آنچه که از شورای شهر انتظار می رفت، در عمل برآورده نشده است. به این معنی که یک پایگاهی بوده است برای انجام تصمیمات شهرداری. به همین جهت معتقدم که شورای شهر طی سال های گذشته به شورای شهرداری تبدیل شده است.

**ایرنا: با این توصیف آیا می توان گفت شورای شهر ازظایف اصلی خود دور شده است؟
اهداف و وظایف تعریف شده در قانون و دلایل ایجاد و شکل گیری این نهاد متفاوت از عملکرد کنونی است. اهداف و وظایف شورا این نبوده است که کارهای شهرداری را انجام دهد، بلکه هدف مدیریت معضلات شهر تهران و سایر شهرها تعریف شده است. درک درست از مشکلات و معضلات، انجام بررسی های کارشناسی در کمیسیون های شوراها و تصویب طرح هایی که شهرداری باید به آنها عمل کند، مهمترین وظیفه شوراهای شهر و روستاست.
از دیگر موضوعات مهم در شورای شهر بحث نظارت بر عملکرد شهردار، نحوه استفاده از منابع مالی، کمک به ایجاد درآمد پایدار برای شهرداری ها است که متاسفانه کم کاری هایی در این حوزه ها وجود داشته و اساسا روش و برنامه شوراها چنین موضوعاتی نبوده است.

**ایرنا: برای بهبود کارکرد شوراها به ویژه شورای پنجم شهر و روستا، چه راهکارهایی می توان در نظر گرفت؟
**مافی: باید یادآور شد کسانی که داوطلب رقابت و حضور در این شورا هستند، باید متخصص مدیریت شهری بوده، با کلان شهرها به ویژه کلان شهر تهران و معضلات آن آشنایی کامل داشته باشند، برای حل آنها برنامه، طرح و پیشنهادات جامع ارائه دهند و در یک کلام شورای شهر را از حالت شورای شهرداری خارج کنند. اگر شورای شهر پنجم در اولویت های کاری خود این موضوعات را در نظر نگیرد باید گفت دستکم در شهر تهران اثرهای فروپاشی شهری به سرعت خود را نشان می دهد.

**ایرنا: مجلس به عنوان قانونگذار چه سازوکارهایی را برای نظارت بر عملکرد شوراهای شهر روستا در نظر گرفته است؟
**مافی: کمیسیون شوراهای مجلس به عنوان نهاد ناظر بر عملکرد شوراها با درک اهمیت و ضرورت پرداختن به مباحث قانونی، درحال تنظیم آیین نامه ای است که براساس آن بتوان نظارت بر شوراها قوی تر و منطقی تر داشته باشیم. نظارت بر عملکرد شهرداری ها از وظایف کمیسیون شوراهای مجلس است که در تلاش هستیم با بهتر ساختن این فرایند نظارت، کمک موثری به منظور بهبود بخشیدن به شرایط اجرایی شوراها داشته باشیم.

**ایرنا: نقش زنان و جوانان به ویژه در ایام انتخابات در نهاد شورای شهر بیش از نهادهای دیگر مورد توجه قرار می گیرد. تاثیرگذاری زنان و جوانان در شورای شهر همچنان با اما و اگرهایی روبروست. برای افزایش این تاثیرگذاری چه مواردی باید در نظر داشت؟
**مافی : نقش و تاثیر زنان و جوانان در عرصه اجرایی و سیاسی بر کسی پوشیده نیست. شهرها و بافت جمعیتی نیمی از زنان و نیمی از مردان تشکیل شده است. برآیندی که نگاه یک جمع مردانه به کل موضوع مردان و زنان دارند، توجه بیشتر به موضوع مردان است، اما وقتی جمعی تصمیم گیر در مسائل مختلف هم از زنان و هم از مردان تشکیل شوند و زنان هم حضور موثر داشته باشند، تصمیمات منطقی تر، اصولی تر و مناسب تر برای شهر گرفته خواهد شد. بنابراین در لزوم حضور شکی وجود ندارد. اما کسانی که از طیف زنان و جوانان می خواهند به این مجموعه راه یابند حتما باید تجربیات، تحصیلات و تخصص موثر در این زمینه داشته باشند. زن یا جوان به «ما هو زن» و «ما هو جوان» نباید وارد شورای شهر شوند. باید کسانی حضور یابند که حتما تجربه مورد نیاز شهری داشته باشند و آن را در برنامه های خود اعلام کنند و مردم بر اساس آن به آنها رای دهند.

**با توجه به تنوع و تعدد ثبت نام کنندگان در انتخابات شورای شهر و حضور افراد صرفا سیاسی و برخی چهره های هنری، آیا این موضوع می تواند عاملی تاثیرگذار برعملکرد شورای شهر آینده باشد؟
** مافی : تخصص در مدیریت شهری و شوراهای شهرها، مهمترین اصل اولیه در این نهادها است. در همه حوزه ها هم فرهنگی، هم عمرانی و هم اجتماعی باید فرد متخصص وارد شوراها شود. اگر نگاه تحصص گرایانه در موضوعات مختلف در این نهاد اولویت نخست باشد؛ آنگاه هم جوانان هم زنان هم هنرمندان و هم ورزشکاران می توانند در این شورا به شرط تخصص حضور داشته باشند. در این صورت شورا از کیفیت مناسب برخوردار شده و صرفا شورای شهرداری نخواهد بود. شورای شهری خواهد بود که برای شهر برنامه ریزی می کند برای شهر طرح مسئله و حل مسئله می کند. شهرها و به ویژه کلان شهر تهران با معضلات کنونی به یک شورای قوی و متخصص نیاز دارد.
پژوهشم ** 9402**1601**خبرنگار: لیلا واحدی ** انتشاردهنده : شهناز حسنی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۹۵۲۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری مراسم روز ملی شوراها/ ۱۰ درصد شهرهای استان اصفهان بدون شهردار اداره می‌شوند

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان از برگزاری مراسم روز ملی شوراها در هجدهم اردیبهشت سال جاری خبر داد و گفت: قرار است مراسم گرامیداشت روز شوراها در اردوگاه شیخ بهایی شهر گلدشت برگزار شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدمهدی فردوسی امروز _پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت _ در همایش رؤسای شوراهای اسلامی استان اصفهان اظهار کرد: در کنار دولت تنها نهادی که می‌تواند لوایحی را به مجلس پیشنهاد کند شورای عالی استان‌ها در سطح کشور است.

وی افزود: شهرداری‌ها با مشکلاتی مواجه هستند و باید بیش از ۳۷۰ وظیفه محوله را با شرایط مالی دشوار پیگیری کنند، بنابراین باید به سمت پیشنهاد لوایحی برای رفع مشکلات اساسی شهرداری‌ها بروید که ارزشمند است.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان ادامه داد: بودجه کل شهرداری استان اصفهان در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱۲,۰۰۰ میلیارد تومان، سال ۱۴۰۱ به میزان ۱۸,۰۰۰ میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۲ به میزان ۳۰,۰۰۰ میلیارد تومان بوده است و فقط بودجه ارزش افزوده‌ای که به شهرداری استان پرداخت شده است، سال ۱۴۰۰ به میزان ۳,۵۰۰ میلیارد تومان، سال ۱۴۰۱ به میزان ۶,۵۰۰ میلیارد تومان و سال ۱۴۰۲ به میزان ۹ هزار میلیارد تومان بوده است؛ لذا طبق محاسبات انجام شده در ۱۱۳ شهر استان به جز اصفهان در یک سال ۵۵.۸ و در یک سال دیگر ۴۷.۶ درصد از بودجه فقط از محل ارزش افزوده به این شهرداری‌ها پرداخت شده است.

وی با بیان اینکه واگذاری ماشین‌آلات کشاورزی در دو سال گذشته بی‌سابقه بوده است، گفت: در این مدت بیش از ۳۵۰ ماشین‌آلات کشاورزی به شهرستان‌ها داده شده است؛ استان اصفهان ۱۱۴ شهر و بیش از ۹۰۰ روستا دارد و به این استان در حوزه قیر در سال ۱۴۰۰، میزان ۶۴۰ ماشین ۲۳ تنی قیر، در سال ۱۴۰۱ به میزان ۹۵۲ ماشین و در سال ۱۴۰۲ به میزان ۴۶۸ ماشین ۲۳ تنی قیر اختصاص پیدا کرده است که به همه شهرهای کوچک سه ماشین و به شهرهای بزرگ تا ۱۰ ماشین قیر هم اختصاص پیدا کرده است و در مجموع حدود ۲۶۱۸ ماشین ۲۳ تنی تحویل شهرها شده است.

فردوسی ادامه داد: دولت از محل منابع مختلف همچون ماده ۳۹ و ۵۸ بیش از نیمی از درآمد شهرداری‌ها را تأمین کرده است، البته ثبات مدیریتی یکی از وظایف شوراهای شهرستان‌ها است که با نظارت بر عملکرد شورا و حل مسائل بین شوراها و بخش‌ها انجام می‌شود؛ در دوره قبل ۲۹ شهردار در سال آخر و در دوره قبل تر آن ۲۵ شهردار تغییر کردند، در همین مدت کوتاه هفت شهر شهردار ندارند و ۱۰ درصد شهرها بدون شهردار اداره می‌شوند که لازم است در حوزه ثبات مدیریتی کار شود.

وی از برگزاری مراسم روز ملی شوراها در روز هجدهم اردیبهشت ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: به‌دلیل تعدد مسائل و مناسبت‌های متنوع در این هفته و نیز بلاتکلیفی برنامه وزارت کشور، گرامیداشت این روز به هفته آینده موکول شد و قرار است این مراسم در اردوگاه شیخ بهایی شهر گلدشت برگزار شود.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان با بیان اینکه قرار است شوراهای برتر استان در این مراسم معرفی شوند، ادامه داد: اولین نامه انتخاب شورای برتر از تیرماه تاکنون چندین بار ارسال شده و از میان ۲۸ شهرستان ۱۹ شهرستان به ما جواب دادند؛ در نهایت سه شورای شهر برتر انتخاب و در مراسم موارد آن اعلام می‌شود.

کد خبر 750029

دیگر خبرها

  • اجرای مدیریت یکپارچه شهری، اساسی ترین مسئله شوراها
  • اجرای مدیریت یکپارچه شهری از اساسی‌ترین طرح‌ها در شورا‌هاست
  • انتقاد چمران از تناقضات در قانون نظام شورایی کشور
  • خودگردان کردن شهرداری‌ها جفا در حق آبادانی شهر است
  • مصوبات شوراها باید پشتوانه قانونی و شرعی داشته باشند
  • شوراهای شهر و روستا نقش اساسی و مهمی در کشور دارند
  • شوراهای شهر و روستا نقشی اساسی و مهمی در کشور دارند
  • برگزاری مراسم روز ملی شوراها/ ۱۰ درصد شهرهای استان اصفهان بدون شهردار اداره می‌شوند
  • قانون مدیریت یکپارچه شهری توسط مجلس پیگیری شود
  • اصول اساسی نظام «مردم محوری» است